Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat
Carpathian mountain retreat

A plot in Carpathian with a unique mountain views and a mild slope facing the South is a not an easy thing to find. Close to the nearby crowded ski resort the family mountain retreat has a feeling of a perfect hideaway. The house is placed in the north-east part of the plot, close to the group of old pine trees. 

Project was commissioned as a holiday house. It means that the space had to be peaceful and relaxing inside out. Taking advantage of key natural features was the prevailing part of the design process.

The house extends from north to south following the slope and emerging into a 21 x 11 meter rectangle. The lowest level is built into the ground. It contains a sauna box with an open mountain view and a relax area with a small kitchen. The interior continues to an open terrace flushed with the grass. 

On the ground floor the entry hall opens up to a kitchen and a dining area. The hall is extended to the landscape by a vertical window facing South. White colored surfaces bring more light to the entrance space. As we move from the entrance to the living room, the wall texture change from white surfaces to wooden panels. Keeping a view as clear as possible was an essential part of the design process. Continious glazing to the East and the South opens the most scenic view. Whether you’re in the kitchen, at the dining table or in the living room, you never miss the movement of the sun. It makes a time spent on the open plan ground floor a true experience.

The materials have been limited number of carefully chosen surfaces. Oak textures cover wall panels, doors, furniture and floors. Grey travertine tiles used for a darker rooms at the lower level and in the bathrooms.

A wooden staircase framed in white railing in the middle of the entrance hall. The private bedrooms and bathrooms are situated at the top floor. These rooms are defined by softly toned walls with partly exposed beams and wooden window framing. 

Location:
Yablunytsya, Ivano-Frankivsk region
Date:
2017-2019
Gross floor area:
523 m²
Project architects:
Taras Sulyk, Olena Artemchuk, Kate Kaletynets
Photo:
Sulyk Architects

подивитись місцевість