Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv
Grand Hotel Lviv

Конкурсний проект

Середовище центральної частини міста Львова та вулиці Дорошенка зокрема, має впізнаваний та сформований образ. При розробці проекту було прийнято концепцію підпорядкування пропорціям сусідньої забудови та створення фонового об'єму для підкреслення регулярності силуету вулиці. 

Функція торгового центру з готельним блоком передбачає підвищення густоти пішохідних потоків та насиченості середовища. Тому організація комфортного простору навколо будівлі є пріоритетом при плануванні та побудові об'єму. 

Об'єм будівлі розділено візуально на три частини: 1. два перші поверхи втоплені і заглиблені на 1м від червоної лінії; 2. два середні поверхи (третій і четвертий) готельних номерів продовжують лінію фасаду сусідніх будинків; 3. два верхні поверхи (п'ятий готельний і шостий конференц залу) заглиблені вище лінії карнизу сусідніх дахів.

Концепція "трьох вулиць". Ідея поділу потоків полягає у формуванні трьох умовних вулиць: транзитної (пішоходи, зупинка трамваю), галерейної (прохід між колонадою та вітриною) та торгової (заглиблений пасаж). 

Перші два поверхи будівлі займають торгові площі. Для розділення потоків транзиту пішоходів та відвідувачів магазинів, доступ до торгових площ забезпечено через заглиблений пасаж в центральній частині будинку. Між пасажем та пішохідним тротуаром влаштовано перехідний простір у вигляді галереї, відділеної від існуючого тротуару колонадою. Таким чином, існуючий тротуар використовується для звичного швидкого пішохідного руху та зупинки. Прохід під галереєю - для повільного транзиту і буферу перед входом до пасажу. Власне, пасаж - виключно для руху відвідувачів магазинів. Три різні типи потоків максимально розділені, не обмежуючи при цьому середовище.

Генеральний план. Важливим для комфортного сприйняття будівлі є простір перед нею та зв'язок будівлі з людиною. На генеральному плані добре видно продовження лінії фасадів сусідніх будинків колонадою, яка тримає верхні поверхи. Цей елемент важливий для візуального продовження вулиці. Між колонами та вітринами торгових площ влаштовано перехідну пішохідну галерею, яка розділяє тротуар і заглиблений пасаж з магазинами. Вхід до готелю влаштовано з північно-східної сторони, впритул до діючого корпусу Гранд Готелю. До готелю веде окремий прохід. Потоки відвідувачів готелю розділені з торговими пішохідними потоками. В результаті виділення торгівлі в окремі блоки зі спільним двором-пасажем, вулиця отримує продовження у вигляді додаткового безбар'єрного простору.

Фасади. Силует вулиці. При розробці членування та пропорцій фасаду, за основу взято ритм та висотність сусідньої забудови. Горизонтальний поділ сформовано лініями висоти першого поверху сусідніх будинків та лінією піддашшя. Висота даху інтегрованої зупинки - на лінії обрамлення вітрини першого поверху сусіднього будинку зліва. Карниз першого поверху сусідніх будинків продубльовано похилими дашками-ролетами на фасаді.

Розгортка фасаду будинку по вулиці Дорошенка ілюструє ритмічність елементів фасаду та висотність булівлі. Добре прочитується поділ фасаду на три горизонтальні об'єми: торговий, готельний та верхній готельний з конфенец залом. Котрі, в свою чергу, дублюють відповідний поділ сусідніх фасадів: перший рівень комерції, два житлові поверхи, дах. Регулярний ритм колон додає статичності та повторює пропорції історичної забудови.

Планувальна структура підпорядкована ритму колон на фасаді та поділу готельних номерів.

На першому та другому торгових поверхах розміщено торгові площі з доступом із заглибленого пасажу. Підвальний поверх також віддано під комерцію, прогнозовано супермаркет. Загальна площа чистих комерційних площ - 1470 м2

Готельні номери розміщено на третьому, четвертому та п'ятому поверхах. Торгові приміщення та готель мають свої незалежні комунікації ( ліфти та сходові клітки ). 

На шостому поверсі влаштовано конференц зал, площею 350м2. Особливістю конференц залу є дві тераси. Східна - частково консольна, оглядова тераса з виглядом на площу Ринок. Західна - відпочинкова тераса.

Для гармонійного сприйняття фасаду в історичному оточенні обрано текстуру травертину. Кольорова гама будівлі є м'якою та фоновою для середовища. 

Найближча до вулиці площина фасаду, на яку виходять готельні номери третього та четвертого поверхів, об'єднана вертикально в один блок. Важливим візуальним елементом на фасаді тут є скошення і заокруглення глухих площин поруч із вікнами. Оскільки фасад будівлі постійно сприймається в русі та в перспективі, наважливішим в ньому є ритм, котрий прочитується з обох сторін вулиці.

Завдяки поділу фасаду між колонами (на глуху і засклену площини) та заокруглення глухої площини в напрямку проспекту, ми отримуємо різне сприйняття фасаду, залежно від напрямку погляду  з вулиці.

Місце:
Львів, вул. Дорошенка, 2
Дата:
2020
Площа:
523 m²
Архітектори проекту:
Тарас Сулик, Олена Артемчук, Катерина Калетинець, Іван Маркович
Клієнт:
Гранд Готель Львів