Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв
Школа мистецтв

Щоб краще зрозуміти умови для проєктування школи мистецтв з концертним залом, варто зазначити, що виділена ділянка на вулиці Личаківській у Львові має чималий ряд обмежень, згідно завдання: 

містом встановлено межі забудови значно менші за межі самої ділянки; функціональне наповнення заставляє максимально забудувати ділянку, щоб вмістити все необхідне; підземний паркінг, який згідно ДБН не може розміщуватись під школою; концертний зал на 250 місць, який зможе працювати автономно; сама школа на 600 учнів з окремим дошкільним блоком, вхід до якого має бути відокремленим. Будинок на розі вулиць Личаківської та Рєпіна без чіткого статусу: зберегти чи демонтувати, а всі будівлі в межах ділянки - під знесення. 
До того ж, чи не ключовим у завданні було створення спільного громадського простору перед будівлею, що в свою чергу, ставить багато запитань до безпеки перебування учнів різної вікової категорії у спільному просторі з будь-ким, хто заходить на територію. 

Таким чином, нашим проєктом визначено такі пріоритети: функціональне наповнення, безпека учнів, завершений образ кварталу міста та якісний громадський простір з розмежуванням потоків для відвідувачів концертного залу, учнів та мешканців міста.

Контур кварталу пропонується завершити громадським простором, шляхом створення парку та оглядового майданчика в межах ділянки проєктування та червоних ліній. Таким чином, ми візуально завершуємо квартал, не забудовуючи його. Формальним елементом, який може замкнути квартал та створити виражений кут обрано колонаду з використанням верхнього рівня, як оглядового майданчика. На куті вулиць Личаківської і Рєпіна влаштовано сходовий вузол з касою для концертного залу та виходом до концертного залу через оглядовий рівень. Цей комунікаційний елемент також з'єднано з паркінгом.

Враховуючи особливості історичного середовища та чинних норм, комплекс школи мистецтв та концертного залу розміщено в глибині кварталу, в межах ділянки, рекомендованої до забудови. Пляма забудови школи та концертного залу обмежена наявними містобудівними умовами. Комплекс розділено на три блоки: концертний зал, загальна школа та дошкільний мистецький центр. Доступ до комплексу розділено за функціональною ознакою. З вул. Рєпіна головний вхід до будівлі школи. З вул. Ніжинської окремий вхід до будівлі дошкільного центру. Доступ до концертного залу як окремої одиниці - з вул. Личаківської, через комунікаційний вузол в громадському просторі.
Три блоки школи, які прочитуються на фасаді, шляхом заглиблень для кращої інсоляції, з'єднані всередині спільною горизонтальною комунікацією. При формуванні просторів навколо школи мистецтв важливим є баланс приватного та громадського. Таким чином, ділянка перед школою з вул. Рєпіна відкрита для мешканців міста, а кожен блок школи має окремий приватний двір для учнів, захищений від випадкових відвідувачів.  

Для обслуговування комплексу школи мистецтв передбачено два технічні заїзди. Один з вул. Рєпіна попри об'єм концертного залу. Інший  - з вул. Ніжинської до будівлі паливної та господарського блоку. Підземний паркінг на 50 авто розташовано поруч з будівлею школи мистецтв, під громадським простором, оскільки, згідно норм, неможливо розмістити його під будівлею школи. В'їзд у паркінг організовано з вул. Личаківської, як з найнижчої точки на рельєфі. Для викладачів школи передбачено доступ з паркінгу через блок концертного залу. В час проведення концертів паркінг працює на відвідувачів.   

Важливий візуальний акцент та головний об'єднуючий елемент між містом та школою - громадський простір, розділений на 2 рівні. Перший та другий рівень відкритий для мешканців та повсякденних відвідувачів. На куті громадського простору в зоні покинутої будівлі розміщено комунікаційний вузол. Так, як в завданні було наголошено на унікальному візуальному образі, дворівневий громадський простір у вигляді колонади дуже делікатно та одночасно виразно забезпечує цілісність кварталу та підсилює сприйняття історичної забудови (військовий госпіталь). Перший рівень працює на вулицю, забезпечує пішохідні, велосипедні та автомобільні комунікації, а також доступ до будівлі школи. Другий рівень служить новим унікальний оглядовим майданчиком, який додає нову якість існуючому простору і відкриває додаткові перспективи огляду околиць та історичної забудови. 

Для раціонального формування дорожнього та велосипедного руху, дотримання безпечного паркування, рух по вул. Рєпіна пропонується зробити одностороннім, в сторону вулиці Личаківської. Також одностороннім запропоновано зробити рух по вул. Ніжинській, вгору від Личаківської.

Зелені насадження по периметру ділянки, що межує з сусідньою забудовою, зберігається та доповнюється. Вони створюють буферну зону по периметру ділянки між навколишньою забудовою. Простір перед головним фасадом школи виділено під трав'яний газон для комфортного сприйняття будівлі та приємного перебування відвідувачів. 

Окремим концептуальним рішенням є вибір фасаду та образу будівлі. Формування силуету комплексу від меншого до більшого відбувається за логікою розвитку та навчання у школі: від дошкільного рівня, через загальну школу, до концертного залу. Будівля плавно збільшується в об'ємі в сторону концертного залу. Концепція побудови об'ємів фасаду та візуального образу базується на протиставлення відкритого та закритого. Закритий об'єм для навчання (приміщення школи) та відкритий для експозиції досягнень (приміщення концертного залу). Для блоку школи обрано двошаровий фасад, перший шар якого сформовано зі стін з оптимальними розмірами віконних прорізів для кожного приміщення школи. Другий шар - навісна конструкція з півпрозорого скла, що формує цілісність об'єму школи та гармонийно співіснує з ритмом та різноманітністю забудови навколо. Об'єм концертного залу навпаки обрамлено прозорим заскленням, через яке проглядається монолітний об'єм самого залу. Таким же фасадним рішенням виконано кутовий комунікаційний вузол в межах громадського простору. Завдяки індивідуальному візуальному образу та контрасті об'єму школи і концертного залу з кутовим комунікаційним ядром, відвідувачі інтуїтивно ідентифікують потрібну функцію. 

Іншими словами, запропоноване рішення комплексу школи з концертним залом та громадського простору дає місту ряд переваг: завершений образ кварталу, унікальний громадський простір, якісне архітектрурне рішення та впізнаваний образ школи, унікальний образ концертного залу, баланс приватного та громадського, безпечне перебування учнів та новий рівень сприйняття історичного середовища навколо, шляхом використання дворівневого горомадського простору.

Місце:
Львів, вул. Личаківська, 105
Дата:
2020
Площа ділянки:
11 281m²
Площа забудови:
7 070 m²
Площа будівлі:
11 922 m²
Архітектори проекту:
Тарас Сулик, Ірина Банар, Катерина Калетинець, Володимир Нагірняк
Клієнт:
Львівська міська рада