Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові
Проєкт СІЗО у Львові

Конкурсна пропозиція проєкту "ЛЬВІВСЬКА УСТАНОВА ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ No19" НА 1000 МІСЦЬ НА ВУЛ. ЗБИРАЛЬНІЙ У М. ЛЬВОВІ". 

Проєктна пропозиція благоустрою та фасадних ріщень передбачає вирішення комплексу будівель та території, як одного візуального простору. Концепція арт-терапії полягає в формуванні фасадів будівель та благоустрою, як фону для окремих малих архітектурних об'ємів та ландшафтних елементів. Самі ж малі архітектурні форми стають арт об'єктами, поруч з якими розміщено окремі скульптурні композиції. враховуючи монотонність та буденність перебування засуджених та осіб, що очікують вирок суду в установі, скульптурні композиції у дворах стають своєрідною відрадою. мета влаштування мистецьких творів і композицій в тому, щоб підсвідомо спрямовувати увагу перебуваючих тут з антисоціального в мистецьке русло. Також чудовою практикою реабілітації засуджених буде залучення їх до створення власних скульптур та експонування їх на території установи. 

Концепція вирішення генерального плану та благоустрою грунтується на контрастному мощенні, що частково переходить на фасади будівель та на розкритті простору, як артоб'єкту. Завдяки одному матеріалу мощення та фасаду досягаємо гармонійного сприйняття великої маси будівель на площинній території. В будівлі режимної зони цоколь виконано в цеглі, як і мощення головних пішохідних зв'язків та відмосток. Будівля, наче, переходить в благоустрій. 

В основі розпланування благоустрою лежить проста геометрія об'ємів з різним покриттям (трави, цегляне мощення, бетонні плити). Фрагменти закритих дворів для прогулянок оздоблено ззовні дзеркальними металевими панелями для відбиття оточення. Лавки для сидіння є одночасно композиційними акцентами. У вибраних місцях створено скульптурні композиції на базі простих геометричних форм (куб та куля). Фрагменти озеленення виділено окремими зонами для підкреслення їхньої скульптурності. 

Таким чином середовище не просто поділено на траву чи мощення, а набуває нової візуальної якості та схиляється більше в мистецьку сторону. Простір працює, як своєрідна арт-терапія для ув'язнених. 

Головна адміністративна будівля, що примикає однією стороною до межі режимної зони вирішена в одному матеріалі, щоб плавно переходити в об'єм стіни. Оскільки ця будівля найбільш відкрита серед інших, розміри віконних прорізів збільшені, при цьому збережено прийом градієнтного зменшення вікон, який використано у всіх будівлях установи. Важливо, що регулярна структура поділу фасаду дозволяє в потрібних місцях робити глухі ніші замість вікон. Тим самим підлаштовуючись під потреби планування. 

Цоколь головного режимного корпусу оздоблено цеглою, яка переходить у замощення навколо будівлі. Основна частина фасаду сформована змінним ритмом віконних прорізів, від вужчого до ширшого, тим самим ілюструючи перехід від крила з камерами до приміщень персоналу та загального користування. Оздоблення фасаду пріоритетно пропонується навісними панелями з імітацією бетону. На фасаді розроблено модульну сітку, яка дозволяє не міняючи суттєво вигляд, здешевити фасадне рішення, використавши мокрий фасад (тинькування) з прорізаними лініями. 

Фасад лікувального корпусу виконано в зворотньому вигляді відносно режимної будівлі. Тут цоколь облицьовано панелями з імітацією бетону, а основний фасад вирішено в цегляній кладці з повітряним прошарком між утеплювачем. Таке рішення дозволяє простими засобами урізноманітнити ансамбль будівель. Також рішення цегляного облицювання викликане практикою виконання подібних об'єктів у Львові, наприклад, будівля цитаделі. 

Фасад корпусу максимального рівня безпеки передбачає влаштування цегляного облицювання, висотою в два поверхи. Верхня частина, яка містить відкритий прогулянковий майданчик, вирішена в монолітному бетоні з вставками з сітки в найвищій частині. 

Фрагмент внутрішнього вирішення відкритого дахового рівня показано на колажах. Глуху огорожу навколо установи розділено горизонтально на два рівні. Нижній рівень по висоті перших поверхів будівель виконано в структурі монолітного бетону. Вищий рівень – в структурі чіткого ритму опалубних швів та отворів.

Місце: Україна, Львів, вулиця Збиральна 
Дата: 2021
Архітектори проекту: Тарас Сулик, Катерина Калетинець, Деніела Яворська, Ірина Банар, Марія Шепецька
Конкурсний проєкт, 1 місце