2110 KREm
2110 KREm

2110 KREm
2110 KREm
2110 KREm

2110 KREm
2110 KREm
2110 KREm
2110 KREm

Генеральним планом передбачено центральний заїзд з паркінгом та колумбарієм у західній стороні ділянки. Для головного заїзду використовується дорога у напрямку на Збиранку. Репрезентативна зона сформована щільними насадженнями з наявними цінними деревами. Розміщення паркінгу та дальнього колумбарію дозволяє зберегти всі цінні дерева. Від автостоянки до центрального входу веде пішохідний шлях, що проходить крізь смугу змодельованого рельєфу та водне плесо перед будівлею. Перехід через воду по дорозі до будівлі має символічний зміст. 

Для можливості проведення особливих церемоній передбачено наскрізний проїзд ділянкою, який є продовженням дороги кладовища з південної сторони. Для технічних потреб та персоналу передбачено заїзд з півночі з безпосереднім доступом до місця прийому тіл померлих. Головний колумбарій розташовано в заглибленні рельєфу, що примикає до південного фасаду будівлі крематорію. Для доступу в колумбарій передбачено пандус під накриттям у місці наскрізної відкритої галереї. Ритуальний зал та кімната близьких орієнтовані на окреме відмежоване патіо з дерев'яною терасою та низькорослим деревом. Патіо розкривається на схід та забезпечує повну приватність під час проведення обрядів та церемоній. 

Крематорій 
Об'єм будівлі крематорію вирішено простою монолітною прямокутною формою з локальними заглибленнями в площині фасаду. З південної та північної сторін сформовано наскрізні галереї, які створюють плавний перехід від будівлі до другорядних просторів. Зокрема в південній галереї влаштовано пандус з входом до ближнього колумбарію. Завдяки додаванню перехідних просторів у вигляді наскрізних галерей, досягається ефект вільних від запрограмованої функції просторів та поступової інтеграції будівлі в середовище навколо. Для входу в дальній колумбарій використано прийом подібного перехідного простору, але вже у площинному форматі, у вигляді невеликого скверу поміж високих дерев. 

Матеріали Фасади зовнішніх стін будівлі виконано з пресованої глини (rammed earth). Завдяки технології виконання стіни з пресованої глини, кожен горизонтальний шар має окремий тон та на великій площині створює унікальний природній рисунок. В місцях окремо стоячих пілонів (опор), що несуть велике навантаження, внутрішній стрижень виконується з моноліту, а оздоблення глиною - по периметру. Враховуючи, смислове навантаження будівлі, вибір глини для фасаду є своєрідною алегорією землі, в якій традиційно виконуються поховання.  

Колумбарій 
Захоронення урн поруч з будівлею відбувається нижче рівня землі та нижче рівня надгробних плит на кладовищі. Доступ до заглибленого в рельєф колумбарію влаштовано по пандусу під накриттям в об'ємі будівлі крематорію. В заглибленій частині розташовано 14 колумбаріїв, загальною місткістю 3500 урн, з розширенням до 5000 захоронень Дотримуючись принципу захоронення урн нижче рівня землі, в репрезентативній зоні влаштовано додаткове заглиблення в рельєф для ще однієї зони колумбарію. Доступ до нього влаштовано по пандусу з безпосередньою близькістю до автостоянки. Зона дальнього колумбарію уміщує 3000 урн, з потенційним розширенням в сторону півночі. 

Планування 
Планувальна схема передбачає дві окремі групи приміщень: закриті (для технологічного процесу) та відкриті (для загального доступу). Завдяки прийнятому планувальному рішенню обидві групи приміщень перетинаються лише в місці кімнати прощання та місці видачі урн. Для оптимізації площ в окремих частинах будівлі влаштовано другий рівень для розміщення адміністрації та інженерних служб. 

Ритуальна зала будівлі крематорію виконана з особливою атмосферою умиротворення. Велике засклення розкривається на внутрішнє патіо з деревом. Вихід до патіо можливий як з ритуальної зали, так і з кімнати для близьких. Особливу увагу приділено експонуванні великого фрагменту внутрішньої поверхні стіни з пресованої глини, як і на фасаді будівлі. \

Недобудований колумбарій Споруда недобудованого колумбарію реставрується та зберігається в поточному вигляді. Лінія наявної стіни з нішами для урн продовжується в північно-західному напрямку, утворюючи частково замкнений двір. Тим самим завершуючи цілісність двору. Площина нової стіни плавно знижується в напрямку головної дороги та під'їзду до будівлі. З заходу на схід формуємо земляний насип, що піднімається разом з підйомом висоти стіни. В результаті отримуємо рівень землі вище рівня захоронення урн. Важливо, що будівля старого колумбарію розкривається додатково з півдня та додається новий центральний вхід у двір колумбарію. 

Місце: Україна, Львів, Голосківське кладовище 
Дата: 2021 
Архітектори проекту: Тарас Сулик, Катерина Калетинець
Конкурсний проєкт, відзнака
Площа: 1242 м.кв. 

Матеріал фасаду: пресована глина 
Висота поверху: 6 м, з локальним влаштуванням дворівневого простору. 
Висота підземного рівня: 3 м 
Заглиблення для колумбарію: 2,5 м